новини

БАЗФ: ИМА СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ОТ МОНОПОЛ ВЪВ ФИТНЕС ИНДУСТРИЯТА

„Посредниците навлизат и във фитнес индустрията. Те задоволяват потребителската нужда от по богат избор на услуги, могат да намалят разходите за маркетинг и евентуално да създадат нови клиенти на пазара, което ги прави атрактивни на пръв поглед, но в дългосрочен план могат да нанесат непоправими вреди и за действащите оператори, и за потребителите, а и за фиска.“

Това каза на пресконференция днес, 25 юни 2019 г., Петър Ангелов - председател на Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ, член на БСК). Тезата му беше подкрепена от Димитър Георгиев, член на УС на БАЗФ и представител на „Джим Реалм Технолоджи“ АД, Калина Иванова, член на БАЗФ и управител на Спортен клуб „Боди Арт – Кали“, и Богдана Колева, член на БАЗФ и управител на „Спорт Сити“ ЕООД.

Според Петър Ангелов, има реална опасност от предстоящи фалити на фирми от фитнес сектора, а причината е, че операторите губят собствените си клиенти, губят контрол върху ценообразуването, достъпа, бранда и др., стават зависими от посредника за всичко. Не на последно място, договорните отношения изцяло се диктуват от посредника, който налага условия от позиция на силата и практически иззема печалбата от реалния доставчик на услугата.

„Когато посредниците натрупат мощ, те изсмукват все по-голяма печалба от сектора за сметка на другите участници в него. Създава се монопол“, каза още Ангелов. Именно монополното положение и дъмпинговите цени, според него, са ключовият проблем, от който трябва сериозно да се притесняват, както участниците на пазара, така и потребителите, които рано или късно ще бъдат принудени да плащат по-високи цени за по-нискокачествени услуги. „Не остава печалба за операторите. Поради това се забавя или става невъзможно инвестирането в нови услуги и в модернизирането в сектора. След постигане на монопол цените за потребителите ще растат, а качеството на услугите ще спада“, предупреди председателят на БАЗФ. Губещ е и държавният бюджет, тъй като цялата печалба изтича извън страната, в компанията-майка.

В България има над 600 малки и средни предприятия в областта на фитнес индустрията, в които са заети над 50 000 души., а годишният оборот на тези компании е между 80 и 100 млн. лв. Инвестициите в бранша са над 100 млн., а проникването в пазара е около 5 % (при средно в ЕС 7,8%, а в някои страни – 21%), т.е. потенциалът за растеж е голям.

Световна тенденция е появата и навлизането на пазара на посредници във фитнес индустрията, които са добре финансирани, подкрепени са от опитни финансови играчи и растат бързо. На българския пазар оперират два основни посредника – „Бенефит системс“ (с карта „Мултиспорт“) и „Содеко“ (с карта „Спортпас“), както и българската онлайн платформа coolfit Проблемният играч е „Бенефит системс“, който агресивно превзема пазара, като ползва серия от некоректни търговски практики, вкл. дъмпингови цени. Част от стратегията на компанията е изсмукване на печалбата на операторите и изкупуване на цели бизнеси, което постепенно й създава възможности за монополизиране на пазара.

Посредниците във фитнес сектора навлизат и на нашия пазар през последните 3 години. За разлика от развитите пазари, където пазарното проникване не надвишава 5%, те успяха за този кратък срок да завладеят пазара. Особено се откроява монополното положение на полската компания посредник „Бенефитс системс“ с карта „Мултиспорт“. Според собствените й твърдения броят на активните й карти е над 75 000. На нашия пазар, където потребителите не надвишават 200 000, това я поставя в монополна позиция. За постигане на този монопол играят роля и дъмпинговите цени ма картата „Мултиспорт“. Компанията губи пари от тези ниски цени според официалните й отчети, но пред акционерите си нарича тези загуби „маркетингови разходи“, обясни Петър Ангелов. Богдана Колева допълни, че целта е да монополизира пазара и да задуши конкуренцията. Веднъж затвърдила тази монополна позиция, може да вдига цените на картата и да намалява едностранно плащанията към "партньорите". Освен това, полската компания влиза в пряка конкуренция с операторите, отваряйки собствени зали (досега шест в София).

С малки изключения от големите вериги, всички оператори влизат в "партньорската" им мрежа. „Зависимостта на операторите стигна до такава степен, че 80-90% от приходите им идват от картите на посредниците. Сега, и да искат, не могат да се откажат от това "партньорство". Поставени в неизгодна позиция, са принудени да приемат условията, поставени им от посредниците. В противен случай ги чака фалит“, обясни Богдана Колева. Според нея, ако не се вземат мерки, ще се допусне чуждестранен монополист в един сектор, който е важен и необходим преди всичко за здравето на българите и което неминуемо би довело до доста фалити в сектора.

В краткосрочен план, особено по-малките фирми, виждат позитиви, но в дългосрочен има опасност от загубване на собствените клиенти и силна зависимост и контрол от страна на посредника, невъзможност за управление на собствения бизнес и, в крайна сметка - силно редуцирана печалба“, предупреждават от БАЗФ. Ето защо, Асоциацията възнамерява да сезира Комисията за защита на конкуренцията и алармира участниците на пазара за опасностите, които крие едно подобно непазарно поведение от страна на „Бенефит системс“.

„Ние не сме против навлизането на новите технологии и модерни търговски практики в нашия сектор, но сме силно притеснени от агресивният подход на един от т.нар. агрегатори, затова се чувстваме длъжни да запалим червената лампа и пред колегите ни, и пред потребителите на фитнес услуги, и пред държавата. Не можем да наблюдаваме безучастно превземането на цял един икономически сектор, който не само е пряко свързан със здравето на българските граждани, но и генерира сериозни обороти, храни стотици български семейства чрез осигуряването на хиляди работни места“, каза в заключение Петър Ангелов.

 

Вж. СНИМКИВИДЕОЗАПИС и ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Вижте още участие на Петър Ангелов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV

 

Източник: https://www.bia-bg.com/news/view/25657/ 

Пресконференция на БАЗФ

На 25 юни 2019 г., вторник, от 12.00 часа, в Пресклуба на БТА,

ще се проведе пресконференция на 
Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), член на БСК,

на тема: 

„Има ли опасност от фалити във фитнес индустрията?“

 

Ще бъде изразено становище от представители на БАЗФ за опасностите, които се появиха пред фитнес клубове в България и операторите след налагане бизнес модела за работа с посредници, предлагащи комплексен достъп до спортни центрове.

БАЗФ ще представи изследване за рисковете, свързани с навлизането на посредниците във здраве и фитнес индустрия, представено на FIBO 2019 – най-големия европейски форум организиран от Euro Active.

Euro Active е единствената европейска фитнес асоциация, обединяваща националните фитнес асоциации и организации. България е представена в Euro Active единствено чрез БАЗФ, в качеството й на пълноправен член.   

Ще участват:

  • Петър Ангелов, председател на УС на БАЗФ и управител на „Атлетик Фитнес“ ООД
  • Димитър Георгиев, член на УС на БАЗФ и представител на „Джим Реалм Технолоджи“ АД
  • Калина Иванова, член на БАЗФ и управител на Спортен клуб „Боди Арт – Кали“
  • Богдана Колева, член на БАЗФ и управител на „Спорт Сити“ ЕООД

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Европейския форум за здраве и фитнес 2019

Българска асоциация за здраве и фитнес взе участие за поредна година в Европейския форум за здраве и фитнес, който се проведе традиционно в Кьолн в началото на април, като откриващо събитие на FIBO, 2019 г.

Сред общите теми, свързани с факторите на прогреса във фитнес сектора, беше представено и проучване във връзка с агрегаторите, които са сравнително ново явление във фитнес индустрията.

Представена на срещата беше анализ, извършен от OC&C, за агрегаторите като Multisport, които имат присъствие във фитнес сектора и което ще бъде разрушително. Колко разрушително зависи от решенията, които операторите вземат. Съветът към фитнес сектора, от страна на Europe Active, бе да се подхожда много внимателно към работата с агрегаторите. За повечето оператори това явно, че не е най-добрият начин за действие за поддържане на техния бизнес в дългосрочен план. Ако фитнес операторите решат да се ангажират с тях, те трябва да се уверят, че остават под контрол и определят условията за взаимодействие. Краткосрочните финансови печалби и стимули, предлагани от агрегаторите, могат да звучат привлекателно, но операторите трябва да са наясно с отрицателното дългосрочно въздействие, ако даден операторът зависи от агрегатор.

Анализът на OC & C ясно показва, че агрегаторите в дългосрочен план ще повлияят отрицателно върху рентабилността на участващите оператори. Националните фитнес асоциации също трябва да са наясно с въздействието, което агрегаторите могат да имат в своите страни и да помислят как да се позиционират по този въпрос. И фитнес индустрията като цяло трябва да се увери, че се учи от грешките, направени от хотелиерската индустрия, която позволява на booking.com, Airbnb.com и други агрегатори да се превърнат в една твърде мощна сила.

 346 5528 Behrendt und Rausch

Позиция на БАЗФ по отношение на Наредба Н18 за касовите апарати

Ние, Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), считаме, че проектозаконът Н18 на НАП с крайна дата за изпълнение 31.03.2019 г. ще възпрепятства изцяло нормалното функциониране на всички, свързани със спорт и здраве, фирми. Влизането в сила на Наредба Н18 на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба трябва да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи.

Бизнесът, който работи на светло, се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този, който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин.

Не е проблем подмяната на касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който я обслужва, но средните и големи фирми със сложна организация на продажби ще срещнат трудности.

"Бизнесът не само не е готов, той все още не е информиран какво точно се изисква от него", твърди Станислав Попдончев от БСК. Голяма част от търговците не знаят, че не става въпрос просто за подмяна на касов апарат, а за внедряване на нов софтуер. На много търговци ще им се наложи за първи път да ползват софтуер за управление на продажбите. Досегашните програми за фактуриране или други приложения за управление на бизнеса ще трябва да се преработят и свържат с фискални устройства. Тази операция обаче изисква поне два-три месеца, за да бъде въведена, и още месец-два за обучение на персонала. Освен това разходите, които трябва да направи търговецът, все още не са уточнени

С оглед на посочените по горе факти, сме напълно съгласни с мнението на г-н Попдончев за отмяна на стартовия срок за края на 2019 г. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА РАСТАТ С УБИЙСТВЕНИ ТЕМПОВЕ

Източник: Българска стопанска камара: 

https://bia-bg.com/news/view/24271/

 

ГРИГОР ДИМИТРОВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА РАСТАТ С УБИЙСТВЕНИ ТЕМПОВЕ

 

Няма държава в Европейския съюз, в която да има такива темпове на разходите за лекарства като България. Това мнение изразява представителят на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров на заседание на фонда, проведено на 23 май, става ясно от стенограмата от него. Темата за преразхода на медикаменти за пореден път е основна за Надзорния съвет на фонда. Припомняме, на предишната среща на надзорниците стана ясно, че той се очаква да достигне 100 милиона лева.

В разговор с председателя на Надзорния съвет Жени Начева Димитров посочва, че е правил изследване как са се движили разходите за медикаменти в последните десет години. „Няма такава държава в Европейския съюз, в която да има такива темпове. Убийствени темпове, те не са в проценти, а в пъти. Така беше, ако си спомняш, и с болничната помощ, но се овладя. Сега ръстовете за лекарствата са с непосилни за възможностите ни темпове, 30% от бюджета на Здравната каса вече се разходва за лекарства. Къде го има това нещо? В другите държави е не повече от 17-18%“, категоричен е представителят на Българската стопанска камара.

По-рано Начева за пореден път предупреждава, че се очертава тенденция за недостиг на средства в лекарствата и то най-вече при тези за онкологично лечение, като отбелязва, че напрежение в другите направления на здравноосигурителни плащания няма. „Специално за лекарствата и за болничната помощ няма идентична база за съпоставка. На следващо заседание ще се даде и по-детайлен анализ, с отчета за полугодието, в кои направления имаме най-много разходи за лекарства и по кои групи. В контекста на бюджета за тази година лекарствата се очертават като сериозно предизвикателство, както и контролът в болничната помощ“, заявява председателят на Надзорния съвет.

Начева допълва, че това, което е предприето, е да се идентифицират бизнес процесите в касата. Целта, по думите й, е да се видят всички възможни пробойни от гледна точка на оптимизация на бизнес процесите на ниво РЗОК и НЗОК и да се вземат мерки те да бъдат запушени, за да не се повтаря казусът от Пловдив, както и други потенциални рискове за подобни казуси във всяко едно от направленията.  „Къде би имало възможност за неконтролируема „експертна“ намеса и всички тези рискове да бъдат елиминирани с нови бизнес процеси, които разписваме, така както направихме и за европейските плащания, за да няма и най-малко съмнение, че системата работи контролирано и синхронизирано, тъй като, ако в момента трябва да дадем отговор на въпроса кой е допуснал казуса в Пловдив да се случи, има една размита тотална безотговорност. Някой е взел решение тези продукти да не се наблюдават на национално ниво, но кой е този някой, а и няма документ, който да регламентира нито бизнес процеса, нито отговорността на лицето, което взима едно или друго решение“, коментира Начева. „И когато в номенклатурата за плащане фигурират толкова много елементи от основния пакет, клинични пътеки, лекарства, дейности, Вие добре знаете какво съдържа основният пакет, и е много лесно да се намери пролука“, допълва тя.

В отговор Димитров посочва, че подобни действия се извършват от служители на касата, които са назначени да контролират. „Нали така? Трябва да си кажем истината“, заявява той, на което Жени Начева отговаря положително. „Абсолютно е така и тъй като това е ясно, идентифицирано е, за съжаление е факт, не е направено от договорен партньор, а е направено от служители на касата и тъй като тези отговорности и ангажименти на въпросните служителите са размити във времето на ниво РЗОК и Централно управление на НЗОК, а като сложим чести административни промени, системата е допускала пробиви. Не е работила за институцията“, коментира още зам.-министър Начева, след което допълва, че са предприети съответните мерки, които скоро ще бъдат обявени.

Тя изтъква още, че действията в тази насока през годините са били „на парче“. „Нещата, които са правени през отделните периоди, са били на парче, не със замисъл нещо да се контролира, интегрира и наблюдава, а нещо на парче, което е създало с всяка следваща година предпоставка за все по-голямо изкривяване на базата данни, защото не е мислено, когато е създаван един продукт, за това как ще контролира и анализира информацията, а просто да се направи продуктът“, пояснява зам.-здравният министър.

Още статии...

Страница 2 от 10


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
2