новини

Гръбначни изкривявания

Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той ни осигурява гъвкавост и действа като амортисъор, който поглъща всички стресови натоварвания, на които сме подложени ежедневно.

Какво представлява гръбначният стълб? 

Гръбнакът е сложна структура, осигуряваща връзка между множество кости - череп, кръстова кост, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33 прешлена, разделени в различни отдели (шиен, гръден, поясен, опашен) и структурно е във формата на буквата „S". 

Той е и информационна „магистрала", по която на ден минават безброй нервни импулси. Може да се каже, че гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат. 

Това е причината да следим постоянно неговото състояние. За съжаление този така важен компонент на човешкото тяло е доста податлив на деформации и травми. Проблемите с деформациите на гръбначния стълб са възникнали още когато прадедите ни са се изправили и са започнали да ходят на два крака и сега започват да се задълбочават поради заседналия начин на живот и неестествените пози, които заемаме всеки ден (ако се замислим 90% процента от времето си модерният човек прекарва седнал). Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиоза

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Счита се за най-сериозния вид деформация. Обикновено се получават допълнителни кривини по гръбнака, тъй като тялото се стреми да се стабилизира, както и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Когато водещата кривина е отдясно, сколиозата се нарича декстросколиоза, а когато е наляво се нарича левосколиоза. Сколиозата може да се намира в различните области на гръбнака. Тя е причина за дисбаланс на мускулите на гърба и най-вече в еректорите (мускулите, които ни поддържат изправени), което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. В зависимост от степента на деформация (градуса на изкривяването) може да се получат и структурни изменения на целия гръбнак, намаление на неговата дължина (което води до скъсяване на ръста), както и видим дисбаланс в симетрията на тялото. Заболяването бива вродено или придобито.

Аномалии в развитието на строежа на прешлените по време на бременноста са причините за появата на т.нар. вродена сколиоза. За съжаление появата им е все още неясна за медицината. Придобитите сколиози могат да са:

 • в следствие на прекаран рахит (рахитични)
 • в следствие на неправилна стойка в училище или на работа
 • в следствие на дисбалнс в работата на гръбните мускули
 • в следствие на травма, претърпяна операция или тежко заболяване

По-често срещаната форма на сколиозата е т.нар. функционална, при която няма изменение на формата на гръбнака и е обратима т.е. лечима чрез комплекс от физиотерапевтични упражнения, правилна стойка и плуване. Другата степен на заболяването е т.нар. структурна сколиоза, при която има структурни изменения и води до промяна на цялостната симетрия на тялото, наблюдава се и усукване на гръбнака (торзио). Лечението в този случай спомага за консервиране, т.е. да не се влошава състоянието и в по-благоприятни случаи до подобрение. Лечението се състои в носенето на корсет до завършване на пубертета, а в по-тежки случаи операция и поставяне на импланти.

Кифоза

Кифозата е деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до появата на гърбица (както и на скъсяване на дължината на гръбнака). Кифозата също може да бъде вродена или придобита. В повечето случаи вродената е по-тежката форма на заболяването и е придружена със структурни изменения на гръбнака, а лечението е чрез поставяне на корсет до края на пубертета или оперативно (вродената деформация може и да е в по-лека форма). Придобитата кифоза е по-лека от вродената. Причините за нея са:

 • прекарано тежко заболяване (рахит и др.)
 • недохранване в ранна детска възраст
 • слаба гръбна мускулатура
 • неправилна стойка и позиция на седене в т. нар. "порочна поза"

Понякога придобитата форма също води до структурни изменения на гръбнака, но в по-леките и форми е лечима чрез физиотерапия, плуване и правилна стойка. 

Лордоза

Лордозата е изкривяване на гръбнака в неговата лумбална област (кръста), като прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в областта на кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция, чисто визуално се получава изпъкване на корема. Най-честа причина за лордозата е неправилна позиция на тялото и слаба абдоминална мускулатура или твърде скъсена мускулатура на кръста, а заболяването може да бъде и вродено. Структурни изменения на прешлените не се наблюдават толкова често, колкото при сколиозата и кифозата. Лечението е предимно чрез физиотерапия, плуване и стречинг.

Важно е да се знае, че гръбначните изкривявания в повечето случаи са лечими, но също така повечето хора не знаят че ги имат, така че ако имате съмнения, най-сигурният начин е просто да се консултирате със специалист ортопед. Често лечението се състои в физоиотерапевтични упражнения, масажи, стречинг, плуване и не на последно място коригиране на стойката в изправено положение и седеж. Ако нямате твърде сериозно изкривяване, заниманията във фитнеса биха ви били от полза, стига да използвате умерени тежести, още повече, че някои от упражненията се припокриват с физиотерапевтичните (хиперекстензии, набирания и др.).

 

Възрастта и личното тегло

Връзката между възраст и тегло е аксиоматична – приета е от всички. Всъщност освен милионите калкулатори, които ще срещнем в интернет, още в годините преди компютрите идеалното тегло се смяташе по такива формули, обвързващи възраст, пол, ръст и тегло. Но какви са основите на тази взаимовръзка и толкова непоклатима ли е тя?

При бебетата и малките деца нещата са сравнително безусловни. Във фазата на растеж отклоненията говорят за забавяне на растежа и метаболитни или други проблеми; ако там има някакъв спор, то той не е наша работа, а битка на високите ешелони специалисти, които да доказват или отхвърлят тезите си. По-интересно за нас е дали има връзка между тегло и възраст при вече порасналите хора и как се доказва.

Жените или мъжете сред нас наддават повече, когато остаряваме?

Изследванията на стареенето ясно доказват една съществена връзка: обезводняване на организма с възрастта, както и забавен синтез на белтъчини, изразен в атрофия на мускулите, и заменен от мастни натрупвания. Това безспорно би следвало да влияе на теглото. Но поставя и въпроси и бариери, като "как и колко". Например всеизвестно е, че поради високия тестостерон, както и поради други склонности в хормонален и диетологичен аспект мъжете натрупват значително повече мускули през активната възраст.

От друга страна мазнините са значително по-леки от мускулите и дори от водата, откъдето се очаква да получим следното "уравнение" – при мъжете е възможна загуба на тегло с възрастта. При жените, които по принцип поемат по-малко вода и имат по-малки мускули, същият процес може да се изрази в средно повишаване на личното тегло.

Разбира се, това е условно и зависи от доста по-точни изчисления и от индивидуалните случаи,но  човек, който качи 20 см обиколка на ханша, със сигурност ще тежи повече от преди. Мъжете, когато преминат в по-застоял живот, са склонни да си похапват и по този начин "паразитно" наддават във възрастта на тегло.  

От друга страна жените имат възможна загуба на сериозно тегло от друг аспект: остеопорозата. В крайна сметка правилната сметка е някъде около бавно качване за мъжете, докато при жените е налице по-бързо качване, но и бързо обръщане на процеса при достигане на определено стабилно тегло на мускулната и мастната тъкан.

На какво се дължи промяната в теглото при стареене?

Казахме вече за метаболитните промени, хормоналния дисбаланс и "захабяването" на клетките. Към него можем да добавим и захабяване на стави и връзки, водещи до затруднено движение, както и остеопорозата  - честата гостенка при жените в напреднала възраст. Но има и друго, и то е естествената склонност към намаляване на движението и активността с годините.

Очевидният отговор трябва да бъде повишена активност. Диетата трябва да е налична, вече съобразена с новите условия и изискването на здравето. Експериментални диети с обещаван "максимален + краткосрочен резултат" не са препоръчителни. Трябват много протеини, предимно от леки меса, като риба и пиле, и бавни въглехидрати.

Двигателната активност е плод на свободен избор, фитнесът не е задължителен, и при някои случаи, като например остеопорозата, изобщо не е препоръчителен за човек, който не е сигурен какво прави, но може да се компенсира с упражнения със собствено тегло, бягане, аеробика или друга гимнастика. Натоварването трябва да имитира натоварването в по-млади години, но при облекчен режим.

Тук се отваря въпросът как постоянно трениращият да разбере, че е време да намали натоварването и че възрастта вече си казва думата. Никой не иска да я чува, нали?

Първият признак е трайно намалената мотивация при претоварване. Добре е да не се чака до следващи проявления, например спад в силата, защото това може да доведе до крайно нежелателни контузии. Може да се каже и че има възрастова бариера, която със сигурност идва с времето, и тя е около 70 години за мъжете и 55-60 за жените, когато неминуемо загубите на сила и издръжливост стават осезателни и не минават постепенно и неусетно.

Ниската възраст на прага при жените кореспондира с остеопорозата и ранната менопауза, като не бива да се забравя, че умерената двигателна активност може да помогне срещу някои от тези проблеми.

Тези промени намират отражение и при изчислението на индексите на телесната маса, като индексациите обаче са различни при различните формули.

Няма нищо трагично в промяната на личното тегло през възрастта. Напротив, то е нормално и очаквано. Важното за нас е, че е предвидимо и при достатъчно разумен подход можем да го управляваме успешно.

Аеробни / анаеробни тренировки - с какво са полезни?

 

Какво е аеробна тренировка и какво анаеробна (малко химия за начинаещи)?

 

Аеробната тренировка е вид тренировка, подтикваща тялото да използва аеробен катаболизъм на енергоносителите глицерол и гликоза, за да произведе енергия.

Гликозата се набавя при разграждане на енергийните запаси от гликоген в мускулната и чернодробна тъкани и постъпвайки в кръвта, достига до работещите мускули. Последната отделя 4 ккал енергия.

Глицеролът е вторичен продукт на разграждането на мазнините (триглицеридите), склaдирани в мастните тъкани.

Обикновено една молекула мазнина доставя на тялото една молекула от алкохола глицерол и три мастни киселини с обща калоричност 9 ккал.

Разграждането на вещества по този метаболитен път се нарича клетъчно дишане.

Този процес има няколко фази, за успешното приключване на някои от които е нужен кислород.

Ако в даден момент кислородът се изчерпи, в мускулната тъкан (става дума за скелетните мускули) започва да се образува млечна киселина.

Колкото по-голямо е количеството освободена енергия с произход гликоза и по-ниско количеството кислород, налично в мускулните клетки, толкова повече млечна киселина се образува.

Когато клетките (включително мускулните) работят в режим на недостиг на кислород, говорим за анаеробен катаболизъм.

Тренировки с кратка продължителност и големи натоварвания се наричат анаеробни тренировки.

При аеробната тренировка се отделят малки количества енергия и въглероден диоксид, които ние издишаме.

При анаеробната тренировка се отделя голямо количество енергия и млечна киселина, която складираме и на порции и отнасяме за преработка в черния дроб. 

 

Какво е аеробна тренировка и какво анаеробна (малко спортна физиология за начинаещи)?

 

Аеробните тренировки са такъв тип тренировки, в които мускулната тъкан работи с умерена интензивност и е обилно кръвоснабдена от сърцето, работещо в режим на висока интензивност.

При такъв тип тренировки диафрагмата работи, като постоянно доставя нови и нови порции въздух, от който белите дробове  извличат кислород, с който непрестанно обогатяват кръвта.

Става дума за учестено дишане при висок пулс и постоянно кръвно налягане в комбинация с активно кръвоснабдяване на работещите мускули. 

Анаеробните тренировки са такъв тип тренировки, в които мускулната тъкан работи с висока интензивност и кратък интервал, през който има огромно завишаване в тонуса на работещата мускулатура.

Повишаването на пулса е закъсняващо, а белодробното обогатяване на кръвта с кислород е недостатъчно, за да осигури достатъчно количество за аеробно разграждане на гликоза.

Налягането в кръвоносната система също се увеличава пиково и остава по-високо от нормалното няколко минути след анаеробното натоварване.

Налягането постепнно се нормализира, а след него и пулсът. Това се случва след серия с 6-10 повторения избутване на щанга от лег например.

 

Какво е кардио тренировка?

Кардио тренировката е аеробна тренировка с по-висока интензивност и умерена продължителност (до 60 мин).

Обикновено се говори за тренировки с пулсова честота между 120 до 165 удара в минута или между 55 до 75% от максимално допустимия пулс за възрастта. 

 

Ето какви плюсове има правенето на аеробни тренировки:

 

1. При отслабващи:

 • Тонизират мускулите в тялото и подобряват циркулацията на кръвта, като понижават кръвното налягане;
 • Подобреното кръвообращение подобрява метаболизма на мазнините, особено ако спортуващият спазва хранителен режим с контрол над въглехидратите;
 • При по-възрастни индивиди и деца се наблюдава укрепване на костната система вследствие повишеното кръвоснабдяване на костната тъкан (при наличие на достатъчно калций в диетата);
 • Подобрява способността на клетките да използват триглицериди (мазнини) за гориво, намалявайки използването на гликоген извън работещите мускули (чрез локална редукция на мазнини);
 • Складирането на повече гликоген в мускулите (ако няма конрол над въглехидратите) води до по-висока аеробна издръжливост, което отлага момента на включване на мазнините в аеробния метаболизъм, сиреч забавя отслабването;
 • Понижава риска от инфаркт на миокарда;
 • Повишава броя на червените кръвни клетки и намалява оксидативния стрес.

 

2. При покачващи мускулна маса:

 • Складирането на повече гликоген в мускулите (при високи нива на въглехидратите в храната) води до по-висока аеробно-анаеробна (смесена) издръжливост, но отлага момента на включване на мазнините в аеробния метаболизъм;
 • Подобрява скоростта, с която се възстановяват мускулите след изпълнение на упражнения при високоинтензивно натоварване (с анаеробен и смесен характер);
 • Увеличава дебита на кръвоносните съдове в мускулатурата (увеличена капиляризация), като позволява по-добро кръвоснабдявяне;
 • Повишава броя на червените кръвни клетки и намалява оксидативния стрес.

 

3. При поддържащите форма:

 • Тонизират мускулите в тялото и подобряват циркулацията на кръвта, като понижават кръвното налягане;
 • Подобреното кръвообращение подобрява метаболизма на мазнините, особено ако спортуващият спазва хранителен режим с контрол над въглехидратите;
 • Подобрява скоростта, с която се възстановяват мускулите след изпълнение на упражнения при високоинтензивно натоварване (с анаеробен и смесен характер);
 • При по-възрастни индивиди и деца се наблюдава укрепване на костната система вследствие повишеното кръвоснабдяване на костната тъкан (при наличие на достатъчно калций в диетата);
 • Понижава риска от инфаркт на миокарда;
 • Повишава броя на червените кръвни клетки и намалява оксидативния стрес.

 

4. При оформящите:

 • Тонизират мускулите в тялото и подобряват циркулацията на кръвта, като понижават кръвното налягане;
 • Подобреното кръвообращение подобрява метаболизма на мазнините, особено ако спортуващият спазва хранителен режим с контрол над въглехидратите;
 • Подобрява скоростта, с която се възстановяват мускулите след изпълнение на упражнения при високоинтензивно натоварване (с анаеробен и смесен характер);
 • Увеличава дебита на кръвоносните съдове в мускулатурата (увеличена капиляризация), като позволява по-добро кръвоснабдявяне;
 • Повишава броя на червените кръвни клетки и намалява оксидативния стрес.

 

 

 

Представител на БАЗФ присъства на „Семинар за разясняване на финансовите условия на Програмата”

Във връзка с полученото одобрение за надграждане на проекта „По-здрави, По-активни – Успехът е в нас!“, представител на БАЗФ присъства на „Семинар за разясняване на финансовите условия на Програмата”. С цел подобряването на качеството на изпълнение на проектите и правилното изразходване на общностните фондове Националната агенция организира този семинар само за организации, които имат одобрени проекти. Той се състоя на 29.07.2013г. от 09:30 часа в ИНТЕРПРЕД - СТЦ СОФИЯ АД – зала София .

Какво е "eЛФ"?

Проектът „еЛърнинг Фитнес”, наричан още „еЛФ”, е тригодишен проект, финансиран от Генералната дирекция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия в рамките на програмата „Учене през целия живот”.

Секторът „Здраве и фитнес” непрекъснато се развива в Европа, за да посрещне предизвикателствата в областта на обучението и заетостта. Основна негова цел е оказването на положителен ефект върху европейските и националните програми (например в здравеопазването, икономическия растеж и др.). Всички, които работят в сектора, трябва да бъдат снабдени с необходимите умения и компетенции, за да отговорят на изискванията на пазара на труда.

Целта на проекта „еЛФ” е да осигурява необходимите умения и компетентности в две основни направления:

- Европейска еЛърнинг платформа, чието съдържание е основано на Европейските трудови стандарти за фитнес инструктори и персонални треньори, която да покрива теоретични и практически умения и компетенции

- национални регистри за професионални фитнес инструктори, които да отговарят на минимални стандарти

 

Дейностите по проекта са започнали на 01.01.2011 и ще приключат в края на 2013 година.

Повече информация за проекта можете да откриете тук.

Още статии...

Страница 6 от 10


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
6