новини

БАЗФ ще вземе участие в проучване на европейските пазари на EHFA

БАЗФ ще вземе учестване в проучването на EHFA и Deloitte относно развитието на европейските пазари в сектова на здраявети и фитнесът. Проучването включва 12 държави членки на Европейския съюз с над общо 10 000 оператора. Това проучване ще предложи много добър поглед на състоянието на пазара през изминалата 2013 година. Изследването започва сега и докладът ще бъде публикуван през април 2014 година.

 

Тренировки по време на работа

Как да облекчим ефекта от обездвижването в офиса

Човешкото тяло е еволюирало, за да се движи, но повечето от нас прекарват по-голямата част от деня на работа, и работата на голяма част от нас е свързана с много часове зад бюро в еднообразна поза. Това обездвижване несъмнено води със себе си много неприятни усещания, а най-често  се подценява дългосрочният ефект от продължителното седене.  

В следващия материал имаме за цел да ви предложим няколко лесни за изпълнение идеи, които биха внесли малко движение в иначе обездвижения ви работен ден.

Пътят до работа

 • В случай че живеете недалеч от работното си място и можете да стигнете до него за около 20-25 минути, ходете пеша, вместо да ползвате личния си автомобил или градския транспорт. Това, освен че ще се отрази благотворно на физическото ви състояние, ще ви спести известни разходи.
 • Ако ползвате личен автомобил, за да ходите на работа, започнете да го спирате на малко по-отдалечено място от обичайното, така че да си подсигурите поне 7-8 минутна разходка до офиса.
 • В случай че ползвате градски транспорт, слезте една спирка преди вашата по пътя към и от работното място и се разходете.
 • Ако разполагате с велосипед и климатичните условия го позволяват – предпочитайте него пред останалите видове транспорт. С него икономисвате разходи и ще избегнете изнервящите задръствания по улиците.
 • Ако работите на висок етаж, избягвайте да използвате асансьора, винаги предпочитайте стълбите.

На работното място

Първата част на тялото, която страда от седящата работа на компютър, е вратът. Предлагаме ви няколко прости упражнения, които да го раздвижат и да увеличат циркулацията на кръвта.

 • Отпуснете брадичката надолу към ключичната кост и започнете да накланяте главата надясно и наляво. След няколко такива движения, продължете движението, като претърколите глава назад, към гърба и след това я върнете от другата страна обратно към ключицата. Внимавайте да не губите контрол върху движението на главата назад.
   
 • Седейки, хванете с дясната ръка седалката на стола и бавно започнете да навеждате главата и торса наляво. Поставете лявата ръка върху главата и приложете съвсем лек натиск с ръката от една страна, а от другата противодействайте на натиска с глава, така че да имате усещане за разтягане по дясната страна на врата. Не опитвайте да увеличавате обхвата си на движение с много, задръжте между 15 секунди и минута, в зависимост от индивидуалното ви усещане за комфорт, след това повторете на другата страна.

 

Рамене

 • Повдигнете двете рамене към ушите, като едновременно с това съберете лопатките една към друга. Задръжте 10-15 секунди и отпуснете. Повторете, без да повдигате раменете, само с притискане на лопатките към гръбнака. Това ще стимулира кръвообращението в трапецовидния мускул, и ще усетите леко затопляне в областта
   
 • Повдигнете дясната ръка нагоре, сгънете лакътя и отпуснете дланта да увисне между двете лопатки. Спуснете леко надолу лявата ръка и я преместете зад гърба, така че пръстите на двете ръце да се срещнат зад гърба. В случай че не можете да ги докоснете, използвайте хавлиена кърпа, или някакъв друг вид материал, за да останат двете ви ръце зад гърба. Задръжте 10-15 секунди и повторете, като размените ръцете.

Торс

 • Преплетете пръстите на двете ръце пред вас и обърнете дланите навън. Повдигнете ги над глава, така че да се отвори пространство между лопатките, и издърпайте още нагоре, за да се разтегне целият гръб. Наклонете леко нкъм едната страна, после на другата, така че да получите приятно усещане за разтягане в косите коремни мускули. Без да задържате, повторете упражнението още два-три пъти.
   
 • Седнете на ръба на стола и стъпете стабилно на пода, така че да не губите равновесие. Отново преплетете пръстите на ръцете, този път зад гърба. Разгънете лактите, така че ръцете да останат прави. Започнете да накланяте торса напред и надолу към бедрата, така че да усетите разтягане в предната част на раменете и отчасти по паравертебралната мускулатура. Задръжте позицията за 15-20 секунди и се изправете.
   
 • Седнете с изправен гръб на стола и поставете захванете краката му с ходила. Отворете гръдния кош и усучете торса, така че да застанете с лице към облегалката и да я хванете с ръце. Дръжте мускулатурата на пояса стегната. Дишайте повърхностно. Задръжте 5-10 секунди и започнете да отпускате мускулите в позата, така че да увеличите усукването, но без да изкривявате грънбака. Задръжте още 10-15 секунди и повторете на другата страна.

Крака и седалище

 • "Китайско столче" - можете да станете от стола и да се подпрете с гръб на близката до вас стена, като заемете позиция за клек. При това положение торсът ви следва да образува прав ъгъл с бедрата, а бедрата – същия ъгъл с подбедриците. Приложете известен натиск с гърба към стената, така че да не пропадате надолу. Задръжте 30-40 секунди и се върнете на работният си стол.
 • Плие – застанете на около 20-30 сантиметра пред работния си стол. Разтворете краката си встрани, като държите пръстите и коленете сочещи навън. Приклекнете максимално ниско надолу, като държите корема прибран и стегнат, а гръбнака – перпендикулярен на земята. Можете да задържите 30-40 секунди в позицията, или да пружинирате леко в нея.
 • Седейки на стола, разгънете единия крак или двата заедно, имитирайки упражнението "бедрено разгъване". Повторете 10-15 пъти.
 • Седнете странично на стола, като лявата ви страна е на седалката. Обхванете облегалката с лява ръка. Използвайте дясната, за да хванете глезена на едноименния й крак и го придърпайте към седалището. Задръжте 10-15 секунди и повторете на другата страна. Ако бедрените ви флексори са вече достатъчно гъвкави, можете да пристъпите към малко по-сложен вариант на изпълнение: застанете в напад, като облегнете бедрото на задния крак върху стола, а с ръка се придържате към друга опора, така че да не губите баланс.
 • Изправете се пред работното си бюро и се отдалечете леко от него. Поставете длани отгоре и натиснете с торса по посока на земята. Ако се налага, коригирайте разстоянието между вас и бюрото, така че да усещате разтягане по гърба и задната част на бедрата. Тялото ви следва да е сгънато приблизително под прав ъгъл. Задръжте 15-20 секунди и се върнете към обичайната си работа.

Почивките                     

 • Заменете кафето с 10-минутна разходка или го пийте в движение.
 • След като се нахраните в обедната почивка, използвайте остатъка от времето за разходка.

Извън работно време

 • Не забравяйте, че това са начини само да намалите неприятните усещания, свързани с обездвижването на работа, които не могат да заместят пълноценна тренировка.
 • Здравето, както и движението винаги следва да са приоритет, независимо от това, че сте на пълен работен ден.  


Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4761_trenirovki-po-vreme-na-rabota#ixzz2kcNpExOJ

Калориен баланс и калориен оптимум

Тази статия ще ви научи на всичко нужно за изчисляването на хранително меню. Тя няма да го направи по-лесно, а възможно! Разбирането и прилагането на принципите и законите, застъпени в тази статия, прави последната решаваща крачка между начинаещия и средно напредналия фитнес любител по отношение на фитнес диетата.

 

Калориен баланс

Това е съотношението между количеството енергия, прието с храната от атлета и количеството енергия, изразходвано в тренировки, работа и в битовия живот. За атлета най-важен е ежедневният калориен баланс.

Това е съотношението между енергията, получена чрез приетата храна (белтъци, мазнини, въглехидрати и органични киселини), както и чрез алкохола от една страна и изразходваната енергия от друга, за да поддържа биологичния си оптимум (златната среда).

Стойността на калорийния баланс зависи от общата сума на енергията, отделена при окисление на отделните метаболити (хранителни вещества) и новоприетата енергия в храната. Според пропорциите различаваме 3 типа телесни състояния:

 • когато консумираме повече енергия с храната, отколкото сме изразходвали, тялото изпада в състояние на калориен излишък и е готово да складира енергията или да изгражда тъкани с нея;
 • когато изразходваме повече енергия, отколкото приемаме с храната, тялото изпада в състояние на калориен дефицит и започва да разгражда тъкани, за да се справи с енергийната криза;
 • когато изразходваме приблизително толкова енергия, колкото приемаме с храната, теглото практически не се изменя. Всяко тяло има нужда от определен минимум калории, за да поддържа теглото си постоянно. Енергията, която тялото губи, за да поддържа тегло се нарича пасивен енергоразход. Това обаче е само част от енергията, изразходвана за деня. За изчисляване на цялостния дневен енергоразход ще се нуждаем от сбора на пасивния и активния енергоразход. Активен енергоразход са всички процеси на работа (умствена, физическа, спорт, като тук влизат и болестните процеси). Интересен е фактът, че поради различията в обмяната на веществата при отделните индивиди, в чисто математическия подход се допуска широк толеранс в калориите, нужни за поддържане на теглото.

Как да определите индивидуалния си дневен калориен оптимум?

Има множество фактори, определящи оптимума на количествения прием на хранителните вещества – пол, скорост на метаболизма, възраст, тегло, ръст, ниво на храносмилане и усвояване на храната, вид хранителен режим, пропорциите между веществата, приети в едно хранене, специфика на тренировката, честота на тренировката, здравословно състояние и пр.

Съществуват само двама човека, които могат да ви кажат как да се храните според уникалните си индивидуални телесни нужди! Единият е консултантът ви по хранене, а вторият – това сте вие! Ето защо ще ви предложим само примерни гранични стойности и уравнения за изчисление на приблизителния калориен оптимум. Нуждата на тялото от енергия намалява с възрастта.

Прието е, че нуждата от енергия намалява с около 2% на десетилетие живот. Тази сума следва да се извади от дневния поддържащ минимум калории. Съществува и разлика между нуждите от енергия при жени и при мъже. Обикновено става дума за 5-10% енергоразход в повече при мъжете (данните са за хора с еднакво тегло). Понеже формулите по-долу са съобразени с разликите между мъже и жени, няма да се налага да ги променяте.

Как ориентировъчно да изчисля калориите за поддържане на телесното си тегло (basal metabolic rate, BMR)?

Ще използваме формулата на Harrys–Benedict:

 • Формула за изчисляване на калорийния минимум при жени: 655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) - (4.7 X възраст в години) =? (BMR - basic metabolic rate в ккал.)
 • Формула за изчисляване на калорийния минимум при мъже: 66 + (13.7 X тегло в кг) + (5 X височина в см) - (6.8 X възраст в години) =? (BMR в ккал.) След изчисляване на дневния калориен минимум, с него се умножава коефициент на степента на физическата ви активност:
 • Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то коефициентът на активността ви е 1,2;
 • Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то коефициентътна активността ви е 1,375;
 • Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то коефициентът на активността ви е 1,55;
 • Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то коефициентът на активността ви е 1,725;
 • Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки), коефициентът на активността ви е 1,9. За да получите ориентировъчното ниво на дневните калории, които следва да приемате спрямо това уравнение, умножете своя BMR (калорийния си минимум за деня) по стойността на индекса за ежедневна натовареност.

Докъде се простират границите ни в покачването на мускулна маса за месец?

Мускулният прираст за месец има естествен лимит, той е индивидуален за всеки човек и зависи от количествата на тестостерона и растежния хормон в кръвта. За всеки човек те са различни, но естественият лимит в покачване на мускулна тъкан дори при начинаещи (там скокът е бърз) е до 2,5 – 3 кг за месец. Мнозина биха спорили, понеже за толкова време са качили много повече.

Това е така, но да не забравяме, че за разлика от мускулния, лимитът за покачена мастна тъкан е доста по-висок, а тялото може да задържи и много вода. Друга причина за естествения лимит при покачването на мускулна маса е способността на храносмилателната система да смели и усвои ограничено количество храна – пак индивидуално спрямо размера и главно генетиката на индивида. Ето защо подходът при покачване на мускулна маса е постоянството в надграждането на тегло.

Докъде се простират границите ни в понижаването на подкожни мазнини за месец?

Разумното количество мастна тъкан, което тялото може да загуби за месец без да изпадне в състояние на стрес е около 5 до 8 % от телесното тегло, при това загубата трябва да бъде разпределена до 2% от теглото на седмица. Рязката загуба на тегло с над 10% на месец или 3% на седмица води до състояние на енергиен глад, в резултат на което започва усилено разграждане на мускулната тъкан и на тъкани на вътрешните органни тъкан, и понижаване на изгаряната мастна тъкан. Тялото пази мазнините си, понеже не знае колко време ще продължи "гладуването".

Каква е достоверността на калкулаторите?

Трудно е да се отговори на този въпрос. Калкулаторите са създадени да дават само и единствено някакви граници на приеманите калории, според границите, в които желаете да покачвате, да намалявате или да поддържате теглото си. Те могат да ви помогнат за поддържате теглото си в дадени граници, но тези граници могат да са едва малка част от реалните ви възможности. Калкулаторите се съставят след обработка на статистически данни, ето защо не бива да гледаме на тях като на последна инстанция.

Да изчислим калорийните си нужди индиректно? Да, но как?

Сега ще изчислим горната граница на калориите, нужни за поддържане на тегло в масовия случай - натурални атлети във високовъглехидратен режим. Обикновено границата нараства според типа скорост на обмяна на веществата.

Атлетът "Х" с тегло 90 кг е от мъжки пол. Храни се във високовъглехидратен режим за покачване на мускулна маса. Взел е максималните препоръчвани стойности за всяка от хранителните съставки в менюто за дадения режим, като за да оформи тавана си, е умножил общия им грамаж по енергийната им себестойност:

 • Общ белтък = 2,2 x 90 (тегло в случая) = 198 г x 4 kcal = 792 ккал;
 • Общо мазнини = 1,2 x 90 (тегло в случая) = 108 г x 9 ккал= 972 ккал;
 • Общо въглехидрати = 6 x 90 (тегло в случая) = 540 г x 3,7 ккал = 1998 ккал Общо: 3762 ккал. След което разделил получените максимални калории на собственото тегло, в случая: 3762 : 90 = 41,8 Извод: числото 42 е максималният теоретичен коефициент при покачването на маса с ВВД. Разбира се, той е относителен при професионалните спортисти.

Недостатъкът на индиректното изчисление, е че се налага да изменяте калориите си на минимум на всеки 7-10 дни, в темпа на променящото се тегло.

Коефициенти? За какво служат те?

Всеки индивид, занимаващ се със спорт, има свой собствен метаболитен оптимум. Веднъж открит от спортиста, тежащ 90 кг, той може да го поддържа чрез коефициентите. Това са стойности, получени като разделим общата калорийност на приеманата храна на моментното си активно тегло.

Тези коефициенти се намират в граничните стойности между максималния оптимален коефициент и минималния такъв. Максималният теоретичен коефициент при покачване на тегло при равномерно балансираната диета и нисковъглехидратна диета също е 42 (едни и същи калории се делят на едни и същи килограми), а минималният е 26,1. Както сами виждате, трудно е да разчитаме на математиката, затова на помощ ще ни се притече емпиричният подход.

Съществуват различни подходи в откриването на идеалната среда. Основните критерии за оценка на ефективността на даден хранителен режим върху отделния индивид са свързани с измененията на кривите между силата, масата и процента на подкожната мазнина в тялото на атлета.

Ето едно примерно уравнение за оценяване на коефициента на полезно действие на режима (и тренировките) върху физиологичните изменения, настъпили в тяхно следствие): КПД = (ОПТ – ПМТ) : (ВИР + МТ), където:

 • КПД – коефициент на полезно действие на режима за хранене и тренировките;
 • ОПТ – общо повдигнато тегло;
 • ПМТ – процент на подкожната мастна тъкан;
 • ВИР – време за извършване на работата, като приемаме, че ВИР е постоянна величина;
 • МТ – моментно тегло. Полученото число е сравнителен коефициент. Изчислявайки и сравнявайки такива коефициенти за всеки 2-4 седмици тренировки, ще можете да контролирате съзнателно тренировъчното си развитие.

Това е просто примерна формула, в мрежата има много, различни и далеч по-сложни системи за следене на прогреса.


Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#ixzz2jOprZuSJ

Сънят и неговата роля във възстановяването

 

Всички знаем, че ако почивката ни не е качествена, няма да стигнем далеч. Сънят е много важен за спортуващите, тъй като когато тялото е в максимален покой, започва най-дългият период на мускулен растеж за денонощието. Сънят е не по-малко важен и за неспортуващия човек. Докато всеки от нас вечер поспива, организмът ни работи за нашето здраве и самочувствие.

 

За съжаление в съвременния свят всеки човек е все по-притиснат от обстоятелствата около него. Всеки ден сме подложени на риск от всички възможни страни. Много често дори не успяваме да си отпочинем, което, ставайки лош навик, би могло сериозно да ни навреди. Статистиката показва, че повече от двама на всеки петима хора имат проблеми със съня, сто милиона жителя на Земята не успяват да си доспиват,  две трети от хората имащи проблеми със съня дори не са се замисляли за лечение. Недоспиването е причина за 10% от катастрофите по света, подобни пътни произшествия само в Америка са причинили загуби от порядъка на 12,5 милиарда долара без да броим загубените човешки животи. Други ужасяващи изследвания показват, че 66% от жителите на планетата спят между 6,5 и 8,5 часа, други 16% спят повече от 8,5 % и 18% по-малко от 6,5 часа. Вероятно някой от нас не знаят, но в групата на хора страдащи от разстройства на съня влизат и тези 16% и тези 18%, тъй като прекалено многото спане също е вредно.

 

Направено на територията на САЩ, през 1973 година изследване, доказало, че в Америка през същата година са изразходвани 6500 тона сънотворни лекарства, това означава, че за една година в същата страна се харчат 30 милиона долара за хапчета подобряващи съня. За съжаление положението в България не е много по-различно според изследвания направени от професор Захариев 45% от студентите в Пловдив страдат от нарушения на съня. Пълноценният сън има няколко жизнено важни за организма функции: Възстановява работоспособността на човек, особено неговата двигателна и нервна активност; Възстановява основните механизми на обмяната на веществата; Намалява разхода на енергия; Извършва допълнителна обработка на информацията постъпила през деня; Увеличава защитните сили на организма.

 

Сигурно някои от вас биха се учудили, но е напълно възможно самият сън да предизвиква безсъние. Кошмарният сън може дълго да ни лишава от нощната почивка, която ни се полага. Нощните страхове изпъчват не само децата, а и много възрастни. Когато тъмнината се свързва с редовно повтарящи се кошмарни сънища, то тя може да предизвика безсъние. За съжаление сънят е едно изключително загадъчно явление, което все още не е изцяло изучено и изследвано. Важно е да знаем, че причината за кошмарите ни понякога могат да бъдат сигнал за здравословни проблеми. Например при нарушено кръвообращение, човек може да сънува нещо свързано с мястото на нарушение. Известни са много случаи, когато човек сънува как гази в студена вода или сняг. В последствие се оказа, че имаме нарушено кръвообращение на долните крайници. Затова е много важно да се вслушваме в съня си, той би могъл да ни даде информация, която трудно бихме получили.

 

Безсънието може да бъде причинено от различни фактори те може да са – цигарите, кафето, алкохола, стреса, застоялия начин на живот или дори неправилно хранене. Именно поради тази специфика на заболяването е важно да знаем, че няма универсално лекарство, което да премахне всички причини болестното състояние. Основно причините за проблеми със съня се делят на четири. Психологически причини, Начин на живот, Медицински проблеми, Неправилни навици по отношение на съня.

 

Сред психологическите причини са различни проблеми в службата, у дома или на училище, обременяващи пътувания или професия, при която непрекъснато трябва да се доказвате. Много често човек страда от психологическа причина при натоварване на нервната система в следствие на емоционално натоварване, например при спортистите, при хората, които гонят постижения като билдерите, при лекарите, учителите и много други професии свързани с психическо напрежение. Безсъние може да бъде причинено и от много по-силни емоции като гняв, страх и други.

 

Най-често срещаната причина за проблеми със съня се крие именно в начина ни на живот. Сред тях най-честата под причина е употребата на прекалено много кафе или тонизиращи напитки, цигари или алкохол. Други сериозни причини са честа смяна на часовите пояси, употребата на токсични лекарства като стероиди, хронична преумора или системно преяждане. Важно е да знаем, че за да е спокоен сънят ни трябва да се стремим да осигурим почивка на храносмилателния си тракт, което означава, че трябва да не консумираме никакви храни 4 часа преди лягане, за съжаление именно тази препоръка е най-пренебрегвана от билдерите.

 

Сред медицинските проблеми може да са липса на калций, магнезий, и витамини от група Б. Може да страдаме от болести, който нарушават ритъма на съня ни такива са: световъртеж, астматични пристъпи, заболяване на сърцето и белите дробове, мъчително главоболие, нарушена работа на храносмилателната система и дори сексуални смущения. Под неправилни навици по отношение на съня се има предвид обстановката в спалнята дали е топло студено или шумно, дали сменяме леглото често и какъв е видът му матрак пухени завивки или друго. Сигурно много от вас се замислят как да се предпазят от безсъние. След като вече знаете причините, които го пораждат на вас би ви било по-лесно. Въпреки това съществуват 10 златни правила за справяне с безсънието. Създайте си вечерен ритуал-всекидневно повтарящи се действия, който не ви натоварват физически и емоционално, приготвяйте дрехите си за утрешния ден, приберете дрехите, с които сте били днес или нещо друго. Релаксирайте добре-изпийте чаша мляко или чай, вземете топъл душ или отпускаща вана послушайте приятна музика. Лягайте да спите, когато ви се спи – вслушайте се в биологичния си часовник и недейте да гледате астрономическия, не е редно да насилваме или възпираме сънят. Спете само в леглото си - много често някой хора заспиват на дивана пред телевизора или на друго място вместо в тяхното си удобно легло. Запазете леглото си само за сън - не е препоръчително да похапвате в него, да четете книга, да пишете нещо или да гледате телевизор. Запазете съня си за през нощта- ако вечер заспивате трудно то е препоръчително да не се излежавате дълго време сутрин, избягвайте следобедната почивка или вечерна дрямка. Обзаведете спалнята си така, че да е подходяща за сън - подберете подходяща светлина, оцветяване на завесите и стените, по възможност я изолирайте от шум, снабдете се с удобно легло, което да бъде равно и с матрак, който да не е прекалено твърд, все пак в леглото човек прекарва една трета от живота си. Оставете съня да дойде сам - позволете си да заспите, не се движете, успокойте дишането си и не мислете за нищо. Ако сънят просто не идва станете разходете се свършете нещо умствено и опитайте отново. Осигурете си достатъчно почивка-ключът е в качеството, а не в количеството на съня.

 

Съществуват и много други методи за борба със съня. Един от тях е билковото лечение. През последните 40 години на миналия век ролята на билките отново се възроди и става все по-актуална. Билките не водят до пристрастяване и нямат страничните ефекти както повечето лекарства. Важно е да знаем, че билките не се варят в алуминиеви съдове, пият се на малки глътки и не бива да се подслаждат. Друг нашумял в последно време метод е чрез хомеопатия. Това е метод много близък до билколечението и широко приложим в съвременния свят. Колкото и да не ви се вярва това е много ефективен метод, който се основава на принципа „подобното лекува подобно”, тоест на пациента се дават лекарства, които у здрав човек биха причинили болестта, от която страдаме.

 

Други нестандартни методи са лекуване чрез музика и цветове. Влиянието и на двете над човека е много силно, независимо от неговата възраст, професия или образование. Напълно е възможно през дългия си и съзнателен живот да сте открили неща, които ви влияят негативно или позитивно над съня. Само по себе си безсънието е стресов фактор, затова първата мярка за справяне с него би следвало да бъде, тази да не се страхувате от него. В случай, че не успеете да се справите със съня си самата консултация при лекар е повече от препоръчителна. Не е толкова важно какви методи ще изберете важно е да ги превърнете в постоянен ритуал за заспиване.

 


Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/744_sanyat-i-negovata-rolya-vav-vazstanovyavaneto#ixzz2gkpj6AH9

 

Как да ускорим обмяната на веществата

Ускоряването на метаболизма е една от възможностите да изглеждаме по-добре. „Бавният метаболизъм” е любимо оправдание за хората, които не могат да отслабнат – почти толкова, колкото структурата или генетиката. Истината е, че дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е съдено да сте с наднормено тегло до края на живота ви.

Метаболизъм е обмяната на веществата в организма. Свързан е с анаболизъм и катаболизъм. Анаболизъм е процесът на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането и обновяването на тъканите. Разграждането на веществата до по-прости такива, при което се освобождава енергия, се нарича катаболизъм. Ако приетите с храната калории са повече, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, анаболните процеси започват да надделяват над катаболните и теглото се покачва – мускули, при трениране и правилно хранене, или мазнини (в повечето случаи).

Метаболизмът се ускорява чрез спорт и здравословно хранене.

   Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.

   Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.

   Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

   Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.

Научете повече на: http://tonus.bg/

Ускоряването на метаболизма е една от възможностите да изглеждаме по-добре. „Бавният метаболизъм” е любимо оправдание за хората, които не могат да отслабнат – почти толкова, колкото структурата или генетиката. Истината е, че дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е съдено да сте с наднормено тегло до края на живота ви.

Метаболизъм е обмяната на веществата в организма. Свързан е с анаболизъм и катаболизъм. Анаболизъм е процесът на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането и обновяването на тъканите. Разграждането на веществата до по-прости такива, при което се освобождава енергия, се нарича катаболизъм. Ако приетите с храната калории са повече, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, анаболните процеси започват да надделяват над катаболните и теглото се покачва – мускули, при трениране и правилно хранене, или мазнини (в повечето случаи).

Метаболизмът се ускорява чрез спорт и здравословно хранене.

   Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.

   Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.

   Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

   Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.

Научете повече на: http://tonus.bg/

Ускоряването на метаболизма е една от възможностите да изглеждаме по-добре. „Бавният метаболизъм” е любимо оправдание за хората, които не могат да отслабнат – почти толкова, колкото структурата или генетиката. Истината е, че дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е съдено да сте с наднормено тегло до края на живота ви.

Метаболизъм е обмяната на веществата в организма. Свързан е с анаболизъм и катаболизъм. Анаболизъм е процесът на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането и обновяването на тъканите. Разграждането на веществата до по-прости такива, при което се освобождава енергия, се нарича катаболизъм. Ако приетите с храната калории са повече, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, анаболните процеси започват да надделяват над катаболните и теглото се покачва – мускули, при трениране и правилно хранене, или мазнини (в повечето случаи).

Метаболизмът се ускорява чрез спорт и здравословно хранене.

 • Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.
 • Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.
 • Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.
 • Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.
- See more at: http://tonus.bg/n/4259-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0.html#sthash.puU4AuJP.dpuf

Ускоряването на метаболизма е една от възможностите да изглеждаме по-добре. „Бавният метаболизъм” е любимо оправдание за хората, които не могат да отслабнат – почти толкова, колкото структурата или генетиката. Истината е, че дори да имате бавен метаболизъм, това не означава, че ви е съдено да сте с наднормено тегло до края на живота ви.

Метаболизъм е обмяната на веществата в организма. Свързан е с анаболизъм и катаболизъм. Анаболизъм е процесът на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането и обновяването на тъканите. Разграждането на веществата до по-прости такива, при което се освобождава енергия, се нарича катаболизъм. Ако приетите с храната калории са повече, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, анаболните процеси започват да надделяват над катаболните и теглото се покачва – мускули, при трениране и правилно хранене, или мазнини (в повечето случаи).

Метаболизмът се ускорява чрез спорт и здравословно хранене.

 • Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.
 • Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.
 • Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.
 • Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.
- See more at: http://tonus.bg/n/4259-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0.html#sthash.puU4AuJP.dpuf

Още статии...

Страница 5 от 10


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/bahfbgni/public_html/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
5